Groene architectuur
Gebouwen en steden helpen de klimaatverandering tegen te gaan

De belangrijkste doelstelling van groene of duurzame architectuur bestaat erin de milieu-impact van een gebouw gedurende zijn hele levenscyclus te verminderen. Dit door de te gebruiken hulpbronnen (met name water en energie) te evalueren en de maximale energie-efficiëntiecriteria toe te passen bij het ontwerp en de bouw ervan. Zonder daarbij de gezondheid en het comfort van de mensen uit het oog te verliezen.
We praten dus over ‘bouwen’ om het milieu minder te belasten. En dit wint aan kracht in vele steden over de hele wereld. Met het groeiende besef van de impact van klimaatverandering, zal groene of duurzame architectuur in de (nabije) toekomst trouwens de enige optie zijn.

Groene architectuur is uniek
Omdat het zich aanpast aan tijd en plaats, inspeelt op de omgeving en de klimaatomstandigheden waarin het zich bevindt, en streeft naar zelfvoorziening op energiegebied en voortdurende innovatie van bouwtechnologieën.
Volgens prognoses van de Internationale Arbeidsorganisatie zal “de bouw van nieuwe milieuvriendelijke gebouwen tegen 2030 meer dan 6,5 miljoen banen opleveren”.
De reden hiervoor is een groeiende behoefte aan gebouwen die een antwoord bieden op veel van de uitdagingen in verband met de klimaatverandering. Zoals stijgende energieprijzen, het risico van extreme weersomstandigheden of het gebrek aan water.

De hoogtijdagen van groene steden
Groene architectuur wint steeds meer terrein en houdt ook ambitieuze service- en infrastructuurprojecten in die reeds in sommige steden zijn uitgevoerd en die de toon zullen zetten voor vele andere die zullen volgen.
Een goed voorbeeld hiervan is de stad Vitoria, die in 2012 werd erkend als groene hoofdstad van Europa vanwege haar plan voor afvalbeheer en waterverbruik, haar lage percentage lichtvervuiling en het feit dat er een park op minder dan 300 meter afstand ligt van eender welk punt in de stad.
Kaapstad (Zuid-Afrika) is internationaal een succesverhaal op het gebied van waterbeheer en -conservering. Het lanceerde in 2007 zijn WCWDM-programma (water conservation and water demand management) met een innovatief waterbehandelings- en -conserveringsinitiatief dat erkend is als een te volgen model.

Vancouver (Canada) zet zich al jaren in om een norm te worden en heeft een milieuplan gelanceerd met meer dan 160 ingrijpende maatregelen voor stedelijke ontwikkeling. Stockholm (Zweden), met zijn plannen voor duurzame ontwikkeling en zijn beleid om tegen 2040 een beloopbare, fossiele-brandstofvrije stad te hebben, is een wereldwijd symbool.
Groene architectuur draagt, samen met vele andere initiatieven, bij tot een diepgaande paradigmaverschuiving op onze planeet. Dit is gebaseerd op het inzicht dat onze hulpbronnen eindig zijn, onze handelingen een zeer ernstige impact hebben op de planeet en dat wij allen de plicht hebben de planeet te helpen beschermen voor ons eigen welzijn en dat van de toekomstige generaties.