FAMATEL, uw oplossing voor verdeelkasten op uitdagende plaatsen

Famatel verdeelkasten

Een verdeelkast is hét kloppend hart van een elektrische installatie. Daarom is het van groot belang dat de elektrische energie van hieruit niet enkel makkelijk verder kan verdeeld worden maar ook optimaal beveiligd. Als installateur is het een uitdaging om de meest passende zekeringskast te vinden zodat de elektrische verbindingen goed beschermd zijn tegen vocht, stof en andere externe factoren. Zeker als de zekeringskasten buiten geïnstalleerd moeten worden. Denk maar aan tuinkamers, industriële toepassingen voor openbare werken of verdeelkasten in de buurt van water.

Waar let je op bij het plaatsen van een verdeelkast?

 • De handgrepen en sloten van de behuizing moeten geschikt zijn voor de specifieke toepassing. Wordt hij buiten geplaatst, dan wil je misschien dat er een slot op zit of dat het net volledig gesloten is. Zodat niet iedereen toegang heeft.
 • De beschermklasse van de zekeringskast moet afgestemd zijn op de toepassing. Bekijk dus zeker de IP- en IK-waarde.
 • Als je de kast buiten plaatst, houd je vanzelfsprekend rekening met de omstandigheden ter plaatse. Wanneer de behuizing volledig wordt blootgesteld aan de meteorologische omstandigheden spelen er uiteraard andere eisen dan wanneer er een bepaalde mate van bescherming is.

De Acqua-reeks: waterdicht en slagvast

Met een waterdichtheidsgraad van IP65 en slagvastheid IK08 zijn de ACQUA en de ACQUA PLUS verdeelkasten van FAMATEL de perfecte oplossing voor gebruik op locaties waar stof en vocht alomtegenwoordig zijn. Denk aan kelders of tuinkamers met een buitenkeuken. Ook werd aan het gebruiksgemak gedacht. De producten zijn uitgerust met een ergonomisch ontwikkelde transparante deur die een gemakkelijke en ook veilige toegang tot de interne installatiecomponenten garandeert. Enkele toepassingen waar verdeelkasten van de ACQUA-reeks de perfecte oplossing zijn:

 • Fotovoltaïsche installaties
 • Buitenomgevingen
 • Openbare werken
 • Maritieme gebieden

De Magna-reeks: waterdicht en schokbestendig

een trapje hoger

Waar de ACQUA van FAMATEL een schokbestendigheid heeft van IK08, heeft de MAGNA-reeks een waarde van IK10. De waterdichtheidsgraad is ook hier IP65. Wanneer de omgeving nog veeleisender is, is deze reeks zeker een oplossing. Zowel voor residentieel als industrieel gebruik. Handig in deze reeks is dat alle producten standaard uitgerust zijn met een slot met driekhoeksleutel en een metalen plaat ter bevestiging van de nodige elektrische componenten. Enkele toepassingen waarvoor de verdeelkasten van de MAGNA-reeks het antwoord bieden:

 • Buitenomgevingen zoals garages, parkeerplaatsen…
 • Voedingsindustrie: bijvoorbeeld in koelkasten en kasten
 • Kustgebieden: bijvoorbeeld op olieplatforms, projecten op of vlakbij water
 • Stroomverdeling: de MAGNA-reeks is gemaakt in ASA en samen met haar IK10-waarde biedt het een hoge weerstand tegen mogelijke schokken

Eenvoudige installatie

Een van de belangrijkste voordelen van de zekeringkasten van FAMATEL is dat ze erg eenvoudig te installeren zijn. Als installateur kun je de kasten makkelijk plaatsen, zo zijn er bijvoorbeeld voorgeboorde ingangen voor een makkelijke installatie. Maar ook de elektrische verbindingen zijn makkelijk aan te sluiten. Via geïntegreerde klemmenblokken kan de aardeaansluiting efficiënt gebeuren.

Ten slotte biedt de keuze aan kasten met verschillende hoogtes, breedtes en dieptes een enorm voordeel voor de installateur, die vandaag steeds meer kabelmanagement nodig heeft op locaties die steeds meer uitdaging brengen. De verdeelkasten van FAMATEL bieden ruimte, flexibiliteit en installatiegemak. Een oplossing voor iedere binnen of buitenomgeving. 

Wil je meer weten over de verdeelkasten van FAMATEL?

Meer weten over de producent?

Famatel is een Spaans fabrikant gespecialiseerd in elektrotechnisch installatie- en connectiemateriaal met meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die waarde brengen voor de installateur. Met 4 productiehuizen, 450 professionals, +3.000 orderlijnen per dag, 30.000 m2 aan logistieke faciliteiten en 8 internationale kantoren is Famatel een stevige speler in een uitdagende markt.